Planleggingsdager

Vi har 5 planleggingsdager pr. år.

Barnehageåret 2023-2024 er planleggingsdagene følgende datoer:

6.oktober

13.november 2023

2.januar 2024

1.mars 2024

10.mai 2024

Barnehagen stenger 28.juni 2024 for sommerferie og åpner igjen 29.juli 2024.


Foreldreorientering

Navn og eierforhold

Familiebarnehagens navn er Eventyrøya familiebarnehage DA. Den er privat, og har plass til inntil 5 barn, i hver gruppe, i alderen 0-6 år. Det er to grupper tilknyttet Eventyrøya familiebarnehage. Med andre ord totalt 10 barn i barnehagen.

 

Henting og levering.

Barnehagens åpningstid er 7.30-16.15. Hvis barnet og foreldre ikke er ute av barnehagen til 16.15 må man signere på et for sent hentet skjema i barnehagen. Dette danner grunnlaget for gebyr som foreldrene må betale for å dekke utgiftene til overtid til de ansatte. Det må gis beskjed dersom barnet skal hentes av andre.

Barnehagen sender ikke barn hjem uten følge.

 

Samarbeid med hjemmet.

Barnehagen innkaller til foreldremøte hver høst og det tilbys foreldresamtaler hver høst og vår. På forespørsel vil barnehagen gi opplysninger om barnet til begge foreldrene, uavhengig om de bor sammen med barnet. Dette i henhold til Lov om barn og foreldre av 08.04-nr. 07 – 1981 § 47.

Barnehagen samarbeider med ulike instanser, som blant annet PPT, Barnevern, helsestasjon og skoler. Ved innmelding til Pedagogisk-psykologisk tjeneste vil barnet først bli anonymt drøftet i et Ressurs team der representanter fra Pedagogisk-psykologisk tjeneste er med som veiledere. Samarbeid om enkelt barn skjer alltid i samarbeid med foreldre/foresatte.

Barnehagen skal i henhold til barnehagelovens §22 og 23 følge bestemmelsene om taushetsplikt og opplysningsplikt til sosial- og barnevernstjenesten.

Samarbeidsutvalg og foreldreråd.

Jfr.Barnehagelovens § 4
Samarbeidsutvalget skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ mellom foresatte, de ansatte og barnehagens styre. Foreldrerådet/årsmøtet velger 1 representant med vara til samarbeidsutvalget for ett barnehageår av gangen.

 

Endring i barnets stilling, overflytting, permisjon og oppsigelse.

Søknad om barnehageplass, overflytting til annen barnehage, endring i oppholdstid må gjøres via web på Tromsø kommunes nettsider.

http://www.tromso.kommune.no/barnehage

Søknad om endring må legges inn senest to måneder før endringen ønskes iverksatt.

For å registrere endringer må en logge seg på med MinID/Bank ID.

Servicetorget er behjelpelig med informasjon om opptaket og søknad på nett, telefon 77 79 00 00.

Ved tilbud om overflytting, vil foreldre/foresatte motta et nytt tilbudsbrev.

Permisjon kan innvilges til barn som går i barnehagen. Denne kan gi opp til et år med fritak for barnehageavgiften. Permisjon må strekke seg frem til utgangen av et barnehageår. Søknaden må være sendt minimum to måneder før den planlagte permisjonen skal begynne. Skriftlig søknad leveres til barnehagen.

 

Oppsigelsesfristen er to – 2- måneder fra den 1. i påfølgende måned. Barnehageplass skal sies opp skriftlig pr mail eller brev og i Søknadsportalen med minimum to måneders varsel. Oppsigelsen regnes fra den 1. i måneden. Plassen disponeres i oppsigelsestiden og det betales barnehageavgift. Hvis plasser er i bruk pr. 1.februar må det betales barnehageavgift ut juni.

 

Planleggingsdager og ferie.

Barnehagen vil gjennomføre 5 planleggingsdager i løpet av barnehageåret. Vi skal prøve, så godt det lar seg gjøre, å legge disse slik at det i minst mulig grad blir til ulempe for de foresatte.

Barnehagen har stengt 4 uker i fellesferien, fra 24.desember til og med 1.januar og i påskeuken. 

Foreldrebetaling.


Foreldrebetaling skjer forskuddsvis den 1. hver mnd. Det betales for 11 måneder i året (juli er betalingsfri) følgende satser gjelder fra 1.januar 2023: Full plass, 5 dager per uke for barn over 3 år: 3320 kr. For barn under 3 år: 3320kr. 30% søskenmoderasjon for barn nr 2 (som gir en pris på 5740kr for to barn i barnehage med kostpenger) og 70 % for barn nr 3. Søskenmoderasjon gjelder selv om søsknene går i forskjellige barnehager og den gjelder for søsken som går på SFO. Det er gebyr på for sen henting.

Beløpet inkluderer kostpenger.

Helse/sykdom.

Ved sykdom skal barnet være hjemme til det er friskt nok til å delta i lek og aktiviteter ute og inne. Ved smittsomme sykdommer skal barnehagen varsles.

Ved behov for medisinering i barnehagen skal det inngås skriftlig avtale mellom foreldre/foresatte og barnehagen. Medisin må være dosert opp på forhånd.


Barnsmedvirkning

Et dokument utarbeidet av og for Eventyrøya familiebarnehage.

FN’s Barnerettighetserklæring, til norsk ved Andrè Bjerke:

 «La meg vokse som jeg er

og prøv å forstå hvorfor

jeg vil vokse

som meg selv.

Ikke som mamma

ønsker jeg skal være

eller som pappa

håper jeg skal være

eller som førskolelæreren min

synes jeg skal være.

Kjære prøv å forstå

og hjelp meg å vokse

nettopp som meg selv.»

Barn skal få uttrykke seg og få innflytelse på alle sider ved sitt liv i barnehagen.

 Medvirkning i barnehagen handler om å gi barna mulighet til å påvirke. Det enkelte barn skal ha innflytelse både på hverdagen, aktiviteter, prosjekter og hvordan de skal gjennomføres. Barn skal bli tatt på alvor og bli lyttet til i forkant av beslutningsprosesser. De skal være aktive i planlegging og vurdering.

 

Medvirkning og deltagelse.

 Barnehagen skal styrke barns involvering og medvirkning. På den måten legger vi grunnlaget for deltagelse og demokrati, både her og nå og i fremtiden. I barnehagen handler det om å gi barna mulighet til å påvirke sin egen hverdag og barnehagens fellesliv. De har rett til å erfare at deres stemme blir hørt og er viktig. Ved uoverensstemmelser skal alle involverte barn gis anledning til forklaring av egne handlinger og syn på situasjon. Personalet skal være støttende slik at alle får uttrykket seg og får innflytelse ut fra egne forutsetninger. Barna skal ses som autoritet i forhold til egen opplevelse.

Medvirkning er en pågående prosess og kan ikke kun ivaretas i faste og planlagte strukturer.

 

Barnehagen skal formidle grunnleggende verdier som et fellesskap, omsorg og medansvar. Barnehagen representerer et miljø som formidler normer, sosiale regler, respekt for menneskeverd og retten til å være forskjellige. Å respektere forskjelligheten er en del av barnehagens verdigrunnlag.

 

Refleksjon.

Selvbestemmelsen kan også bli for dominerende og individualistisk slik at gruppa for øvrig lider under dette. Det blir derfor viktig å reflektere over og drøfte begreper som medvirkning, medbestemmelse, selvbestemmelse og innflytelse. En bevissthet rundt dette er det beste grunnlaget for å ivareta barns medvirkning.

 

Mål:

Alle barn har rett til å uttale seg, for de minste og de uten verbalt språk defineres dette som rett til å uttrykke seg. Barnehagen må tilrettelegge det fysiske rommet slik at dette er tilrettelagt for kroppslige nonverbale ytringsformer. En må gi rom for følelsesmessige utbrudd både verbale og nonverbale, og møte barnet i disse situasjonene. Ved å hjelpe barnet til å forholde seg til ulike følelsesmessige uttrykk vil man gi barnet et bedre repertoar.

Barns medvirkning krever kompetente voksne som har gode og oppdaterte kunnskaper om og respekt for barn. Det må være et overordnet syn på fordeling av oppmerksomhet og mønster for kontakt. En må jevnlig vurdere personalets syn på enkeltbarn og hvilke barn som får stå i fokus. Dette for å bli bevisst egne handlinger og hvordan man møter det enkelte barn. Slik kan en bli klar over og eventuell motvirke urettferdig fordeling.

 

 Medvirkning – en prosess

Medvirkning handler om å være i endring. Det som skjer i dag er ikke nødvendigvis det rette i morgen.

Barns medvirkning: Gjennomføring og rutiner.

 

Hva sier barnehageloven?

Barn i barnehagen har rett til å gi uttrykk for sitt syn på barnehagens daglige virksomhet. Barn skal jevnlig få mulighet til aktiv deltakelse i planlegging og vurdering av barnehagens virksomhet. Barnets synspunkter skal tillegges vekt i samsvar med dets alder og modenhet.

Hva vektlegger Rammeplanen?

«Barnehagen skal være bevisst på barnas ulike uttrykksformer og tilrettelegge for medvirkning på måter som er tilpasset barnas alder, erfaringer, individuelle forutsetninger og behov.»

«Barnehagen må observere og følge opp alle barns ulike uttrykk og behov.» RP side 27.

 

For at vi skal kunne utføre våre lovpålagte oppgaver på en tilfredsstillende måte har vi valgt å definere ansvarsområder.

 Eier:

Det viktigste for barn er leken – og det å ha noen å leke med. Det å legge til rette for valgmuligheter og forskjellige typer lek er med på å ivareta barns medvirkning.

Noen liker fysisk lek, andre finmotoriske aktiviteter, rollelek og byggeprosjekter.

Det er viktig å få ulike erfaringer og å kunne delta i flere forskjellige leksituasjoner, men når man fokuserer på medvirkning er det å kunne få bruke sine interesseområder vesentlig.

Voksne kan ofte velge aktiviteter ut fra egne interesser og tilpasninger ut fra gruppesyn. Som eiere bestreber vi oss å kjenne hvert enkelt barn og dens interessefelt. På den måten kan vi tilrettelegge lokale og uteområder, og endre etter gruppas sammensetning.

Ofte er det kun små tilpasninger som skal til for å legge til rette for flere ulike typer aktiviteter.

 En må også ha nok materiell og leker tilgjengelig slik at en har mulighet til å få et større valgspekter og en allsidig lek. Et inspirerende personal er også viktig for å videreutvikle barnas lek.

Dette gir dagen variasjon og flere muligheter til å innvirke på egen hverdag.

Barnehagelærer:

Barnehagelæreren har ansvar for at det bevisstgjøres og diskuteres ulike syn på barns læring og utvikling i personalgruppen. Parallelt må barnehagelæreren ta i bruk systematiske metoder for å få frem barns synspunkter, disse skal danne grunnlaget for det videre arbeidet. Som nevnt under punktet «Medvirkning og deltakelse» har barn rett til å gi uttrykk for sitt syn på barnehages daglige virke og delta aktivt i planlegging og vurdering av aktiviteter, prosjekter og hverdagen. Barnehagelæreren har det overordnete ansvaret for at barna får deltatt i dette arbeidet og at personalet tar tilbakemeldingene på alvor. Det er viktig at barns tillegges vekt i samsvar med dets alder og modenhet.

Barnehagelæreren skal gjennomføre barnesamtaler. Under samtalene er målet å finne ut hva det enkelte barn liker med egen hverdag, aktiviteter, barnehagen generelt. Det skal også tilstrebes å finne ut hva barnet ønsker / savner i barnehagen og hva barnet er redd for. Samtalen kan være inspirasjon for nye prosjekter, aktiviteter og månedsplaner.

Barnehagelæreren har ansvar for at personalgruppen diskuterer medvirkning årlig. Det skal være en felles grunnholdning blant personalet som baserer seg på «Barnehageloven».  

For å sikre barns medvirkning skal alt arbeidet dokumenteres skriftlig, en kan i tillegg dokumentere ved foto hvis ønskelig. Dokumentasjon skal arkiveres i perm og benyttes i det videre arbeidet.

 Assistent:

Assistenten skal observere samspillet i gruppen og reflektere over enkeltbarnets rolle. Ved diskusjoner og møtevirksomhet skal en videreformidle kunnskapen, og den gir retning for det videre arbeidet. Medvirkning er et pågående prosjekt, det er viktig at assistenten er bevist over dette. Assistenten må sette seg inn i rammeplanen og Barnehageloven og delta aktivt under den årlige medvirkningsdiskusjonen. Assistenten må også ha fokus på barnehagens grunnholdning. Det er det vi faktisk gjennomfører som er utslagsgivende i forhold til om vi oppfyller Barnehageloven og rammeplanen.

 Støttepedagog:

Støttepedagogen har særskilt ansvar for at barn med behov for spesiell tilrettelegging blir hørt og får innvirkning på egen hverdag, aktiviteter og prosjekter. Det å dokumentere barnas uttrykksformer og lage et system som deler denne kunnskapen gir barn mulighet til medvirkning i barnehagen.

 Barns medvirkning avslutning:

Vår forståelse for medvirkning har stor konsekvens for praksis. Vi må derfor bevisstgjøre og diskutere ulike syn på barns læring og utvikling. Parallelt må en bruke systematiske metoder for å få tak i barnas synspunkter. Det som kommer frem må brukes som utgangspunkt for betydning i praksis.